Circulaire economie
´Werken aan een circulaire economie, geen tijd te verliezen´ luidt de titel van het rapport dat in juli is verschenen. Een noodkreet!
Het is hoog tijd voor een 180° omslag, volgens de Sociaal Economische Raad (SER); De wereldbevolking gebruikt 34 keer zoveel grondstoffen als vroeger. Als wij zo doorgaan is het snel afgelopen met het gunstige klimaat, de natuur en uiteindelijk ook de economie. De economie omdat er een tekort aan grondstoffen zal ontstaan en sommige zelfs op raken.
De oplossing? Zoveel mogelijk recyclen!
Veel afval is eigenlijk ook kostbare grondstof. Het bedrijfsleven produceert meer afval dan alle huishoudens in Nederland bij elkaar. Om dit te veranderen zou de wetgeving aangepast moeten worden. Er is nog te weinig druk op producenten om hen te motiveren of zelfs dwingen meer gerecycled materiaal als grondstof te gebruiken. Ook bedrijven zouden hun verantwoordelijkheden hierin moeten nemen en hun afval moeten scheiden.
Er gaan stemmen op dat het betuttelend is om huishoudens en bedrijven te verplichten hun afval te scheiden. Dat lijkt een te gemakkelijk excuus.
Want de keerzijde van de medaille is, dat wij door de afvalscheiding kunnen voorkomen dat de kostbare voorraad grondstoffen uitgeput raakt. Hoeveel redenen meer hebben wij nodig om te beseffen dat afvalscheiding gewoon noodzaak is.
Er zijn ook nu gevallen bekend waarbij bedrijven liever duurder nieuwe grondstoffen inkopen terwijl er een prima alternatief is dat bovendien nog goedkoper is. De overheid zou daar zelf een voorbeeld functie in moeten bekleden en zoveel mogelijk dingen aanschaffen die gemaakt zijn van gerecycled materiaal.
Dat een bedrijf niet één, twee, drie het proces van afval scheiden op orde heeft, is begrijpelijk. Er zijn investeringen mee gemoeid en er moeten allerlei practische en logistieke oplossingen bedacht en geïmplementeerd worden.
Maar al deze bedrijven hebben ook kantoren. En afval scheiden op kantoren is erg eenvoudig, dus laten we daar dan eens mee beginnen.
Verbeter de wereld begin bij jezelf, zo luidt de slogan toch?